Италия може да притежава 15 процента от новата Alitalia, като на компаията ще са нужни до два милиарда евро капитал, заяви вицепремиерът Луиджи Ди Майо пред финансовия всекидневник Il Sole 24 Ore.

Закъсалият авиопревозвач е поставен под специално наблюдение от миналата година и оттогава Рим търси купувач. Продажбата трябваше да бъде извършена до април т.г., но крайният срок бе преместен до края на октомври заради парламентарните избори през март.

Lufthansa предлага най-добрата оферта за Alitalia

Lufthansa предлага най-добрата оферта за Alitalia

Закъсалата авиокомпания първо трябва да бъде напълно преструктурирана

"Ако Франция има 14,3 процента от Air France, може да си представим подобно ниво на участие (в Alitalia)", заяви той.

Идеята е да бъде създадена нова компания, която да поеме дейността и "да се изчисти от всичко, което досега се доказа като неработещо".

Ди Майо посочи още, че италианските железници - Ferrovie Dello Stato (FS) - и още един или повече международни партньори също ще инвестират. Запитан дали става въпрос за China Eastern или Delta Airlines, той заяви, че нито може да потвърди, нито да отрече. Delta също отказа коментар за интереса си.

Рим сложи Alitalia на тезгяха

Рим сложи Alitalia на тезгяха

Lufthansa, Norwegian Air и Air France-KLM нямат интерес, но спасение може да дойде от Катар

Италианската държавна банка Cassa Depositi e Prestiti може да помогне с финансирането на придобиването и наемането на нови самолети.

Вицепремиерът, който е и министър на индустрията, очаква сериозна оферта за Alitalia до края на месеца. В петък пък той ще се срещне със синдикатите, за да обсъдят бъдещето на превозвача.