Продажбата на Alitalia е все по-близо, а най-вероятният купувач е германската Lufthansa. До момента са отправени 3 оферти или заявления за интерес, изразяващи желание за покупка на италианския национален превозвач, като сред кандидатите е британската бюджетна авиокомпания EasyJet.

"Alitalia все още е крехка и се нуждае от партньор. Има възможност да се работи по тези оферти и да се стигне до структурно решение, което не струва нищо повече на данъкоплатците", каза министърът на икономическото развитие Карло Календа пред ежедневника La Repubblica.

Но италианските власти считат офертата на германците за "най-обещаваща". "Обективно казано офертата на Lufthansa е най-обещаващата", призна Календа.

Продажбата обаче зависи най-вече от новото правителство, което някак трябва да се формира в политическата безизходица, в която изпадна страната след последните парламентарни избори.

Lufthansa с оферта и за Alitalia

Lufthansa с оферта и за Alitalia

След като обяви, че е близо до сделка и за Air Berlin

Популисткото движение "5 звезди" и десните коалиции, ръководени от крайнодясната Лига, все още не могат да се разберат кой да води новия кабинет и при какви условия.

"Нуждаем се от ново правителство, в противен случай инвеститорите няма да купуват", заяви министърът.

Миналата седмица говорител на Lufthansa съобщи, че са представили предложение с идеи за преструктурирана NewItalia, тъй като в настоящото си състояние авиокомпанията "не е интересна". Документът е приет добре и преговорите могат да преминат на следващ етап.

Групата на Lufthansa, която включва Lufthansa, Eurowings, Swiss, Brussels Airlines и Austrian Airlines, отчете рекордни печалби за 2017 г. Нетните печалби нараснаха с 33.1%, достигайки 2.36 млрд. евро, надхвърляйки очакванията на анализаторите с 800 млн. евро.

AirFrance може да придобие Alitalia

AirFrance може да придобие Alitalia

Италианското правителство не харесва досегашните предложения

Главният изпълнителен директор Карстен Шпор бе изключително доволен от постижението, наричайки го "най-добрият резултат в историята на нашата компания".

Въпреки това, Lufthansa иска от комисарите, отговорни за управлението на Alitalia, да извършат задълбочено преструктуриране преди всяко възможно придобиване

Миналата седмица италианският министър приветства подобреното предложение на германския превозвач, "както по отношение на поддържането на междуконтиненталните връзки, така и на персонала".

Според италиански медии Lufthansa е намалила броя на работните места, които желае да бъдат съкратени от 8400 до 4000. Преди това бяха планирани 6 000 съкращения.