Румънски стартъп, който продава обновени смартфони от висок клас, цели да достигне до 10% от пазара на смартфони в Румъния и да стане регионален играч в Източна Европа, според съоснователя му Грегоар Вигрукс, френски предприемач и бизнесмен, живеещ в Румъния.

Румънският стартиращ fenix.eco пусна "отвори" своя онлайн магазин в понеделник. В момента Fenix.eco предлага над 20 модела смартфони от висок клас, които струват средно на половин цена от новите, пише Romania Insider.

"Fenix.eco е онлайн магазин за интелигентни купувачи. Без да правим компромиси с качеството, нашите клиенти спестяват средно 50%от даден продукт. Включихме принципите на кръговата икономика в нашия бизнес модел, което прави нашето решение още по-завладяващо в тези предизвикателни времена ", заяви един от основателите, който е инвестирал 200 хил. евро във fenix.eco.

Fenix.eco има за цел да предостави на потребителите много от предимствата на закупуването на нов смартфон, включително качеството и гаранцията, но на цената на модел втора употреба. Онлайн магазинът продава от 12 до 36-месечни смартфони Apple, Samsung и Huawei, които са професионално почистени и напълно обновени от сертифициран по ISO партньор.

Всички телефони се продават с 12-месечна гаранция. Купувачите в цяла Румъния получават пакета си в рамките на 24 до 48 часа след като направят поръчката. Освен обновения телефон, има и аксесоари, включително нов кабел и нови слушалки, които влизат в цената.

"Освен че е икономичен избор за купувачите, fenix.eco е и привлекателен вариант за тези, които се грижат за околната среда. Производството на нов смартфон е катастрофа за планетата: той изисква 13 тона вода, произвежда 55 кг. въглероден диоксид и се използват до 35 кг суровини! " добави предприемачът.

Очаква се глобалният пазар на смартфони втора употреба да нарасне от 27 милиарда долара през 2019 г. до 67 милиарда долара през 2023 г., според IDC.

Макар и сравнително нови в Източна Европа, обновените смартфони са популярен избор в Западна Европа. Във Франция и Германия те представляват над 10% от пазара през 2019 г.

"Близо 5 милиона смартфона се продават в Румъния всяка година. Нашата дългосрочна амбиция е да завладеем 10% от този пазар, което се равнява на продажбата на 500 000 телефона годишно. Това е нашият план само за Румъния. В момента водим разговори с инвеститорите за разширяване на fenix.eco към други три източноевропейски държави през 2021 г. ", каза Вигрукс.

Грегоар Вигрикс e инвестирал в 12 стартиращи компании в Румъния и досега е основал 5 компании. Най-големият бизнес, на който той е съосновател, е TELUS International Europe, аутсорсинг компания, която в момента има 5000 членове на екипа в България и Румъния.