Съдът в САЩ одобри решението за изплащане на рекордните 14,7 милиарда долара, наложена от властите на страната на автопроизводителя Volkswagen, заради нанесените щети при скандала с вредните емисии.

Според споразумението, което германската корпорация постигна с властите в Щатите, тя ще трябва да похарчи 10 милиарда долара за обратно изкупуване на засегнатите коли и компенсации на клиентите си в страната.

Допълнително 4,7 милиарда долара компанията ще плати заради вредите върху околната среда и за развитието на проекти за екологични автомобили, съобщава BBC.

Споразумението беше сключено през юни, след като през есента на миналата година стана ясно, че от Volkswagen са манипулирали тестовете за вредни емисии на някои свои модели.

Клиентите ще могат да избират между това автомобилът им да бъде изкупен обратно от производителя или да бъде поправен и да им бъде върнат обратно.

Освен това потребителите ще получат допълнителна компенсация между 5000 и 10 000 долара в зависимост от това колко стар е техният модел на Volkswagen.