Екологичната юридическа кантора ClientEarth съди борда на директорите енергийния гигант Shell. ПРичината е неуспехът на компанията да изпълнява целите на Парижкото споразумение от 2015 година, обявиха от кантората.

ClientEarth, които също са акционери в Shell, заявиха, че са уведомили компанията за дело, което завеждат срещу 13-те й изпълнителни  директори и представители на борда. Според адвокатската кантора неуспехът на борда да въведе ясен план за климата, който да е в съответствие с Парижкото споразумение е категоричен. Освен това той трябва да се счита за нарушение на задълженията на Shell спрямо британското законодателство.

Случаят е първият път, когато някой е държал борда на директорите на компанията лично отговорен за това, че не е успял правилно да се подготви за прехода към нулев въглероден отпечатък.

В свое изявление, цитирано от световните медии, Пол Бенсън, който е адвокат на ClientEarth, заяви:

"Shell е сериозно изложена на физическите и преходните рискове от изменението на климата, а планът й за климата е фундаментално погрешен. Колкото по-дълго се забавя бордът, толкова по-вероятно е компанията да трябва да извърши рязък завой, за да запази търговската си конкурентоспособност и да отговори на предизвикателствата на неизбежното регулаторно развитие".

Адвокатската кантора с нестопанска организация, която има сериозен опит в успешно разрешени случаи, свързани с климата. Кантората е заявила пред Shell, че ще изчака отговора на фирмата преди официално да подаде документи за предстоящото дело във Върховния съд на Англия и Уелс.

В отговор на това от Shell коментираха пред американската CNBC чрез имейл, че изпълняват своята глобална стратегия, която подкрепя Парижкото споразумение. Това включва "планове за трансформиране на бизнеса, за да се осигури повече нисковъглеродна енергия за клиентите".

Shell е била изправена пред съдебен иск заради своята стратегия за климата и преди. През май 2021 година нидерландски съд разпореди на компанията да намали глобалните си въглеродни емисии с 45% до края на 2030 година.