Shell е една от най-големите петролни компании в света. Това обаче не пречи на нейният главен изпълнителен директор да се обяви в подкрепа на зелената енергия и по-точно на налагането на ограничения в областта на автомобилите, движещи се на бензин и дизел.

Бен Ван Бюрден посочва конкретно, че застава зад призивите Великобритания да ограничи броя на новите коли на бензин и дизел до 2040 година и да премине към зелена енергия, пише The Guardian.

По неговите думи по този начин ще бъдат променени нагласите на потребителите, а това ще бъде добре и за бизнеса на Shell, която ще може по-лесно "да взема инвестиционни решения в бъдеще".

"Ако се работи в тази посока, очевидно е, че ние ще приветстваме това. Смятам, че Великобритания трябва да ускори този процес и да изпревари останалата част от света в това отношение", коментира Ван Бюрден.

Той разяснява, че докато в Африка и Азия тези промени ще се случват по-бавно, Обединеното кралство може да се справи по-бързо. "В тази посока светът ще работи на различни скорости", смята той.

Безспорно преминаването към електромобили не само ще намали търсенето на бензин и дизел от енергийните компании, но и ще засегне бизнесът с бензиностанции на тези като Shell.

Заради това обаче дружествата от сектора се опитват да изпреварят промените, като закупуват инфраструктура за зареждане на електрически коли.