От Google обявиха, че ще направят тотални промени в своя рекламен бизнес, за да гарантират, че повече няма да злоупотребяват с монополното си положение. Това се случи след историческо антитръстово споразумение с френските власти. Сделката с френския регулатор, който следи за лоялната конкуренция може да помогне за балансирането в онлайн рекламния бизнес, който към днешна дата работи изцяло в полза на Google и Facebook.

На 7 юни стана ясно, че Google ще заплати 220 милиона евро глоба заради нелоялни рекламни практики и монопол. Днес става ясно, че за първи път американският технологичен гигант се съгласява да направи промени в своя рекламен бизнес, който, впрочем, носи по-голямата част от приходите му.

Франция глоби Google с 220 милиона евро

Франция глоби Google с 220 милиона евро

Причината - злоупотреба и монопол в рекламния бизнес

Надзорният орган във Франция установи, че платформата за управление на реклами на търсачката - Google Ad Manager - облагодетелства себе си в онлайн пазара за реклами. Според условията на споразумението с френските власти Google пое ангажимента да подобри начина, по който услугите на Ad Manager работят с конкурентни рекламни сървъри и платформи за продажба на рекламно пространство. Днес ктава ясно, че промените ще бъдат приложени още до първото тримесечие на 2022 г.

Повечето продажби на Google идват от използването на нейната търсачка и от реклами в YouTube. През 2020 г. около 23 милиарда долара бяха приходите на компанията, генерирани благодарение на рекламите на онлайн платформата на компанията.

SpaceX слючи сделка с Google за предоставяне на интернет услугата Starlink

SpaceX слючи сделка с Google за предоставяне на интернет услугата Starlink

Starlink смята да предлага интернет услуга на корпоративни клиенти през втората половина на 2021-а

Споразумението за прекратяване на злоупотребите с монопола отварят път на това редица засегнати компании да търсят материално обезщетение от Google.