Google Cloud и компанията на Илън Мъск SpaceX подписаха споразумение за партньорство. Технoлогичният гигант разкри, че сделка е за предоставяне на облачни услуги на SpaceX. Компанията на Мъск ще инсталира наземни станции Starlink в центровете за данни на Google, а Google Cloud ще осигури поддръжка на мрежата чрез сурварите си.

Заявките на SpaceX са, че чрез Starlink ще се осигури високоскоростен интернет за домакинства и компании от цял свят, които не са свързани с широколентова връзка.

Компанията иска да предоставя услугата си на на корпоративни клиенти и сделката с Google вероятно ще помогне да постигне тази цел. Starlink смята да предлага интернет услуга на корпоративни клиенти през втората половина на 2021 година.

Партньорството ще предостави възможност на потребители, използващи Starlink, да имат достъп до облачни услуги и приложения като машинно обучение и анализ.

Starlink е във фаза на бета тестване чрез повече от 10 000 потребители. В орбита има над 1500 сателита, осигуряващи интернет, но планираната мрежа е за 40 000 сателита.