Френският антимонополен орган обяви, че е наложил глоба в размер на 220 милиона евро на Google Alphabet, предава Reuters. Причината за това е злоупотреба и монопол в бизнеса с онлайн реклама. От Надзорният орган заявиха, че санкцията е първата по рода си в света. Вече е постигнато споразумение с американската корпорация, съгласно което Google се съгласява да прекрати някои от порочните монополни практики в сложния и автоматизиран бизнес за онлайн реклама.

"Санкциониране на гигант като Google е от особено важно значение и може би е първата стъпка в едно по-нормално функциониране на онлайн рекламния бизнес", коментира френският председател на Антимонополната комисия - Изабел де Силва.

ЕС и Великобритания разследват Facebook за монопол

ЕС и Великобритания разследват Facebook за монопол

Според Европейската комисия социалната мрежа използва неправомерно лични данни и нарушава принципите на свободната конкуренция

В последно време зачестяват делата срещу различни технологични гиганти, свързани с монопол. През изминалата седмица стана ясно, че Европейският съюз и Великобритания разследват Facebook за монопол и неправомерно използване на лични данни, което нарушава принципите на свободната конкуренция.

Според Европейската комисия, Facebook е интегрирал в социалната мрежа собствената си услуга за тематична реклама Marketplace, за да получи предимство пред конкурентите. А това е пряко нарушение на правилата на ЕС и на Обединеното кралство. Ако се докаже, това ще означава, че американският гигант злоупотребява с огромния си набор от данни, събрани от близо 7 милиона компании, които рекламират нейната платформа.

Съдят Amazon за монопол във Вашингтон

Съдят Amazon за монопол във Вашингтон

Главният прокурор на американската столица твърди, че компанията изкуствено завишава цените

През месец май Окръг Колумбия на САЩ заведе дело срещу Amazon заради нарушение на антитръстовото законодателство на страната. Според главния прокурор на Вашингтон, Карл Расин, технологичният гигант е нарушил закона чрез злоупотреба с монополна власт и контрол на цените на онлайн пазара на дребно.

Документи: Google лъже потребителите и събира данни за местоположението му

Документи: Google лъже потребителите и събира данни за местоположението му

Разкритията се основават на свидетелства на мениджъри и служители и са включени в дело в Аризона