Окръг Колумбия на САЩ твърди, че Amazon е нарушил антитръстовото законодателство на страната. Според главния прокурор на Вашингтон, Карл Расин, технологичният гигант е нарушил закона чрез злоупотреба с монополна власт и контрол на цените на онлайн пазара на дребно.

Обвинението твърди, че компанията е максимизирала печалбата си, като е принудила потребителите да плащат "изкуствено завишени цени"

В същото време от Amazon са заплашвали да премахнат продавачите от трети страни, ако те са продавали продуктите си на други платформи на по-ниски цени. Исканото увеличение е било в размер на около 40%.

Amazon иска да купи филмовото студио MGM за 9 милиарда долара

Amazon иска да купи филмовото студио MGM за 9 милиарда долара

Онлайн гигантът смята да се развива все повече в киноиндустрията

Главният прокурор на Вашингтон смята, че Amazon "вреди на конкуренцията и иновациите" и че пречи на "справедливия онлайн пазар" в американската столица

"Amazon използва доминиращата си позиция на онлайн пазара за продажба на дребно, за да спечели на всяка цена и е крайно време това да спре", коментира прокурорът.

Говорителят на компанията от своя страна заяви, че "търговците определят сами цените на собствените си продукти", както и че стойността на стоките, предлагани на платформата им е конкурентна и пазарна.

Amazon Web Services отвори офис в Букурещ

Подразделението за облачни услуги на Amazon отвори офис в Букурещ

До края на годината от компанията искат да наемат 500 души в страната

Amazon е най-големият онлайн търговец на дребно в света, контролиращ между 50 и 70% от продажбите в сектора.

Amazon под натиск да разкрие пластмасовия си отпечатък

Amazon под натиск да разкрие пластмасовия си отпечатък

Според доклад, онлайн търговецът е генерирал 210 000 тона пластмасови опаковки, които са попаднали в океаните