Amazon е под силен натиск да намали своя пластмасов отпечатък, пише The Guardian. Днес акционерите в компанията ще гласуват резолюция, призоваваща да разкрие колко от пластмасовите си опаковки попадат в околната среда. Те призовават най-големия онлайн търговец на дребно да представи доклад до декември тази година, който да разкрие колко пластмасови опаковки се дължат на неговите дейности и какви действия е предприел за справяне с проблема . Съветът на директорите на Amazon препоръча на акционерите да гласуват против предложението.

Миналата година доклад на природозащитната група Oceana изчисли, че Amazon е генерирал 210 000 тона отпадъци от пластмасови опаковки само през 2019 г. Ако бъдат разположени хоризонтално, те стигали да обиколи Земята 500 пъти.

Тази година до 10 000 тона пластмаса са влезли в сладководни води и морските екосистеми

Amazon оспорва данните, обвинявайки групата в "драстично и преувеличено изчисление на използването на пластмаса" като твърди, че е количеството е "около една четвърт" от цитираната цифра. Компанията твърди още, че е намалила теглото на изходящите опаковки с повече от една трета и е елиминирала над 1 милион тона опаковъчен материал от 2015 г. насам.

Изнесените данни показват нарастващата загриженост относно количеството пластмаса, което попада в океаните, застрашавайки морския живот

"Въпреки че компанията все по-често обсъжда въздействието, което има по отношение на пластмасовите отпадъци и опитва да ги намали, тя все още не прави достатъчно", твърдят част от акционерите.

В отговор на това Amazon заяви, че ще преразгледа сериозно "грижата за намаляване на замърсяването с пластмаса" и ще предприеме стъпки за споделяне на информация за напредъка си по въпроса.