Amazon получи одобрение от Федерална авиационна администрация на САЩ (FFA) за експлоатация на безпилотни Prime Air, камък, коeто позволява на компанията да разшири доставката на безпилотни пратки, предаде CNBC, позовавайки се на съобщение на FAA.

Одобрението ще даде на Amazon широки привилегии за "безопасно и ефективно доставяне на пакети на клиентите", съобщи FAA .

Аmazon заяви, че ще започне да тества доставяйки пратки на клиентите. Компанията заяви, че е преминала през строго обучение и е представила подробни доказателства, че операциите за доставка чрез безпилотни летателни апарати са безопасни.

Насред пандемията: Amazon разширява офисите си в 6 града в САЩ

Насред пандемията: Amazon разширява офисите си в 6 града в САЩ

Компанията планира да върне служителите в началото на 2021 г.

"Това сертифициране е важна стъпка за Prime Air и показва доверието на FAA в оперативните и безопасни процедури на Amazon за безпилотна доставка.Тази технология един ден ще доставя пратки на нашите клиенти по целия свят", Дейвид Карбон, вицепрезидент на Prime Air заяви, че усъвършенстването на технологията ще продължи "за да интегрираме напълно безпилотните самолети за доставка във въздушното пространство, и ще работим в тясно сътрудничество с FAA и други регулаторни органи по света, за да реализираме нашата визия за 30-минутна доставка."

Въпреки че флотът на Prime Air не е готов да внедри веднага доставките в по-голям мащаб, той активно лети и тества технологията, казаха още от Amazon. От миналата година компанията инвестира милиарди долари, за да премине от двудневна към еднодневна доставка.

Amazon започна да тества безпилотни самолети за доставка през 2013 г., като се стреми да прави доставки до дома на клиентите за 30 минути или по-малко. През август 2019 г. компанията подаде заявление за одобрение от FAA. В него Amazon посочва, че доставките ще се извършват в райони с ниска гъстота на населението.

Amazon отчете рекордна тримесечна печалба и 40% ръст на продажбите

Amazon отчете рекордна тримесечна печалба и 40% ръст на продажбите

Приходите от задграничните пазари на Amazon скочиха с 38%

Amazon не е единствената компания, която се стреми да разшири търговската доставка на безпилотни летателни апарати. Миналият април Wing, собственост на Alphabet, стана първата компания за доставка на безпилотни летателни апарати, получила одобрение от FAA за търговски доставки в САЩ. Миналия октомври UPS получи одобрение от FAA за експлоатация на флот безпилотни самолети като авиокомпания.