Amazon отчете добра печалбата за второто тримесечие на фона на силното търсене, свързано с COVID-19, предава Business Insider.

Продажбите за тримесечието скочиха с огромни 40% спрямо миналата година, до 88,9 милиарда долара. Резултатите свидетелстват, че Amazon се оказва един от най-големите бенефициенти на пандемията COVID-19, тъй като все повече хора пазаруват онлайн.

"Това беше още едно необичайно тримесечие и не можех да бъда по-горд и благодарен на служителите ни по целия свят", каза в изявление изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос.

Нетната печалба на Amazon далеч надхвърли очакванията, след като преди това компанията обяви, че ще похарчи 4 милиарда долара или целият прогнозиран за тримесечието доход, за инициативи, свързани с COVID.

Amazon пуска безплатна бърза доставка на хранителни продукти във Великобритания

Новият амбициозен ход на Amazon във Великобритания - безплатна бърза доставка на хранителни продукти

Доставката на хранителни стоки е един от най-бързо развиващите се бизнеси според гиганта

Финансовият директор на Amazon Брайън Олсавски заяви, че по-високата печалба се дължи до голяма степен на увеличените продажби на по-печеливши продукти и на поръчване на повече бройки. Продажбите на продуктите от сайта на Amazon нараснаха 57% за тримесечието, докато онлайн продажбите скочиха с 49%.

Повишеното търсене помогна и за увеличаване на международните продажби на Amazon. Приходите от задграничните пазари на Amazon скочиха с 38% до 22,7 милиарда долара. Това доведе до рядка печалба за международния й бизнес през тримесечието.

За текущото тримесечие Amazon очаква да генерира приходи в диапазона от 87 милиарда и 93 милиарда долара. Очаква се оперативният доход да бъде между 2 милиарда и 5 милиарда долара.

Компанията ще похарчи още два милиара долара за иновации, свързани с коронавируса. Служителите на компанията надхвърлят един милиона.