Amazon разширява своята онлайн услуга за доставка на храна с цел да обслужва милиони купувачи във Великобритания до края на 2020 година.

Онлайн продажбите на храни са почти удвоени по време на пандемията. А това включва и супермаркети, и местни бакалии, които се борят да поддържат търсенето.

Сега Amazon се намира в период след придобиване на голям дял от бързорастящия се пазар, който според анализаторите може да засили натиска върху съперници като Ocado.

Във Великобритания Amazon Fresh предлага доставки на стоки за същия или следващия ден за клиенти в Лондон и близките графства. За целта купувачите трябва да се абонират за Amazon Prime и до сега плащаха допълнителна месечна такса или такса за доставка на поръчка. В каталога на компанията има има около 10 000 продукта, включително прясна, охладена и замразена храна.

От днес обаче тази услуга вече ще бъде безплатна за абонатите в тези райони при поръчки над 40 паунда. Освен това сега компанията увеличава и обхвата си, като поръчки, направени преди 21 часа, ще бъдат доставяни в рамките на същия ден, преди полунощ.

Плановете на гиганта са до края на тази година услугата да бъде разгърната с бърза и неограничена безплатна доставка на хранителни стоки до "множество градове". А това е амбициозен ход.

Amazon разработва умна количка за пазаруване, която ще смята сама колко дължите

Amazon разработва умна количка за пазаруване, която ще смята сама колко дължите

Всяка количка разполага с камери, които ще сканират предметите, поставени в нея

"Доставката на хранителни стоки е един от най-бързо развиващите се бизнеси в Amazon и смятаме, че това ще бъде едно от най-обичаните предимства на Prime във Великобритания", коментира пред BBC Ръсел Джоунс, който е ръководител на Amazon Fresh за Острова. По думите му тази експанзия на компанията е била планирана дори преди пандемията на новия коронавирус.

Amazon Fresh стартира във Великобритания през 2016 година и досега фирмата никога не е давала данни за продажбите или броя на клиентите си.

Mintel - фирма за проучване на пазара, предполага, че Amazon Fresh има 15 милиона абонати в страната, което потенциално дава на компанията огромна платформа първоначално, а обемът на купувачите със сигурност ще се разширява.

Според Томас Бретон - анализатор на дребно в GlobalData, Amazon трябва да подхожда към стратегията си на Острова внимателно. По думите му търговията с храни и нехранителни продукти са две коренно различни различни бизнес концепции и Amazon трябва да внимава и да не подценява конкуренцията си.

Amazon откри 1000 работни места в Ирландия

Amazon откри 1000 работни места в Ирландия

Така работната сила на комапнията в страната нараства до 5 хиляди служители