Ръководената от Брайън Армстронг и най-голяма в САЩ борса за криптовалути Coinbase е постигнала споразумение за $100 милиона с Министерството на финансовите услуги на Ню Йорк (DFS). Това става ясно от изявления, публикувани от двете страни и цитирани от световните медии.

След новината акциите на крипто борсата отбелязаха значителен скок, покачвайки се с над 12%.

САЩ повдигнаха обвинение срещу Coinbase за вътрешна измама с криптовалути

САЩ повдигнаха обвинение срещу Coinbase за вътрешна измама с криптовалути

Делото е срещу бившия мениджър на водещата американска криптоборса

От Coinbase обявиха, че са постигнали въпросното споразумение за $100 милиона с регулатора и съгласно условията борсата за криптовалути ще заплати глоба от $50 милиона и ще инвестира още $50 милиона за спазване на правилата, като се стреми да блокира всеки потенциален престъпник, който се опитва да краде от нея.

Според регулаторите от Ню Йорк, Coinbase е имала дългогодишни провали в своята програма за борба с прането на пари. От DFS смятат, че борсата не е извършвала достатъчно и адекватни проверки на миналото на своите потребители.

В изявление главният правен директор на Coinbase Пол Гревал, заяви, че "фирмата е предприела значителни мерки за справяне със своите недостатъци".

Принудителните действия от страна на американските власти идват, когато щатските и федералните регулатори засилиха усилията си след грандиозния колапс на борсата FTX, ръководена от Сам Банкман-Фрайд, която беше една от най-големите борси за криптовалути в света.

Сам Банкман-Фрайд е заел $546 милиона от своя хедж фонд, за да купи дял в Robinhood

Сам Банкман-Фрайд е заел $546 милиона от своя хедж фонд, за да купи дял в Robinhood

От хедж фонда Alameda Research