Около фабриката на компанията за електромобили Tesla в Германия са забелязани стотици нови модели Model Y, което показва, че производството в Gigafactory напредва. На този фон регулаторно одобрение за официално стартиране на производство и доставки на клиенти все още няма, пише electrek.co

Gigafactory Berlin-Brandenburg е сред най-важните планове на Tesla за разширяване на производството в Европа. Компанията все още не е получила необходимото разрешение, за да започне да произвежда превозни средства за доставка на клиентите си в Европа. Процесът по получаване на одобрение се проточи с месеци.

Миналия месец Tesla потвърди, че е построила първите няколко Model Y в Gigafactory Berlin в края на 2021 г. Производителят на електромобили получи одобрение да построи 2000 модела от Model Y в Gigafactory Berlin преди окончателното одобрение от провинция Бранденбург.

Фабриката на Tesla в Германия вероятно ще започне производство до месец

Фабриката на Tesla в Германия вероятно ще започне производство до месец

Стартът вече е отлаган няколко пъти

Освен това Tesla обяви за нужно да проведе повече тестове на производствения си процес, които изглежда са успешни, ако се има предвид стотиците превозни средства Model Y около Gigafactory Berlin.

Новините за сериозното производство на Model Y са положителен знак, но от друга страна не чак толкова. Когато (ако) Tesla получи одобрение, тя ще има право да произвежда по-големи обеми по-бързо, но междувременно по-сериозното производство във фабриката без да има приходи, ще излезе доста скъпо.

Tesla инвестира стотици милиони в производството на тези превозни средства и засега не получава нищо от тях. Ако продължи производството без одобрение, това ще започне да тежи на бюджета на компанията.

Индия "изнудва" Tesla да купува автомобилни части за $500 милиона от страната. Защо?

Индия "изнудва" Tesla да купува автомобилни части за $500 милиона от страната. Защо?

В най-скоро време компанията за електромобили трябва да представи план на правителството на Индия за снабдяване с компоненти

От друга страна, всяко забавяне на одобрението за фабриката, поставя Германия в лоша светлина за бизнесите, които планират инвестиции в страната, тъй като опитът на Tesla ще послужи като предупреждение за тежката бюрокрацията в страната, с която могат да се сблъскат бизнесите.

В момента една от основните пречки е по отношение на екологичното одобрение и изглежда е свързана с водоснабдяването. Tesla трябваше да преразгледа няколко пъти своя план за водоснабдяване, защото в региона няма достатъчно подпочвени води.

Въпреки това министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах наскоро заяви, че "сегашното водоснабдяване е достатъчно за първия етап на завода."

Междувременно все още не е ясно кога Tesla ще получи одобрение, за да може официално да започне производство и доставки от Gigafactory Berlin.