Tesla ще се ангажирана с покупка на автомобилни части за най-малко 500 милиона долара от Индия, само за да бъде разгледано искането на производителя на електрически автомобили за намаляване на данъка върху вноса на произвежданите от него превозни средства, заяви Bloomberg, цитирайки свои източници.

Макар че може да започне и с по-малко, Tesla ще трябва постепенно, но сигурно да увеличава покупките на части от Индия с около 10% - 15% годишно, докато не стигне до определено ниво. От кабинета на министър-председателя Нарендра Моди официално дадоха разрешение на Tesla да увеличи вътрешните доставки. През август компанията обяви, че е поръчала части за автомобили от Индия за около 100 милиона долара.

Пазарът на автомобили в Индия е доминиран от по-евтини бензинови автомобили, а чистият транспорт е на по-заден план, като електромобилите представляват само 1% от годишните продажби на коли.

В най-скоро време Tesla трябва да представи план на правителството на Индия за снабдяване с компоненти, който е пропорционален на прогнозата му за продажби на електромобилите в Индия според източниците. Освен това Tesla трябва да изнася компоненти за Китай, произведени в Индия, ако планира да внася автомобили от там.

Преди няколко месеца главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се оплака в Twitter, че данъка върху вноса на електромобили в Индия е един от най-високите в света и че за електромобилите таксуването е такова, като за колите с газ, което не е в съответствие с целта й за постигане на въглероден неутралност според него.

По-рано този месец Индия отхвърли призивите на Tesla за по-ниски данъци за внос на електромобили, като се позова на това, че правилата вече позволяват частично построени превозни средства да бъдат внасяни и след това сглобени на в местни фабрики, което би излязло по-евтино.

Докато Tesla е пред задънена улица, някои индийски щати "ухажват" производителя на електромобили, обещавайки опростен процес на одобрение. Най-малко пет щата са предложили на компанията за екетромобили да построи завод на територията на провинциите им.