Фабриката на компанията за електромобили Tesla в Германия - Gigafactory Berlin може да получи официална зелена светлина за започване на производството едва в средата на март. Това се посочва в доклад, цитиран от информационното издание rbb24.

Според него Tesla няма да получи одобрение да започне производството поне до средата на март. Одобрението вече е отлагано няколко пъти - последният път заради все още продължаващите проверки за безопасност.

Освен това все още не са оценени плановете на Tesla за отпадъчните води. Само тогава фабриката може да получи необходимите разрешителни за старт на производството.

Tesla планираше да започне производството в Giga Berlin миналото лято, но вместо това се сблъска с тежки бюрократични процеси и съдебни дела, които забавят одобрението на фабриката.

Подготовката за производството вече е започнала в Giga Berlin и Gigafactory Texas в САЩ, но дори и да имат готовност, все още нямат право да доставят превозни средства, докато фабриките не получат одобрения.

Tesla очаква окончателното сертифициране на Model Y в Тексас, което изглежда е една от последните стъпки, преди компанията действително да започне да доставя автомобили.