Групата на UniCredit ще прекрати присъствието си в социалната мрежа Facebook. Съобщението се появи на страницата на банката по-рано днес, а подобни има и на страниците на клоновете в другите европейски държави.

"С постоянния си ангажимент да инвестира в подобряването на своите дигитални канали, за да поддържа висок стандарт на общуване, UniCredit обявява пълното си оттегляне от Facebook, Messenger и Instagram от 1 юни 2019 г.", гласи то. Както е известно, Messenger и Instagram също са собственост на Facebook.

Официално, от банката не обясняват причината за хода, който бе приет от потребителите с критика. Но по-късно потвърдиха, че решението е за всички страни, в които UniCredit работи.

Такова обаче може да бъде намерено в изявление на Жан Пиер Мустие, който стои начело на банката. В разгара на тежкия скандал, свързан с Cambridge Analytica и Facebook миналото лято, французинът нареди на служителите да прекратят всички връзки на банката със социалната мрежа заради скандала. "Facebook не се държи етично", заяви тогава той.

Само дни, след като британските вестници съобщиха за случая с Cambrdige Analytica, от банката заявиха, че са спрели всички реклами, докато социалната мрежа не влезе в прав път. И въпреки че Марк Зукърбърг често обяснява как Facebook има нов фокус - поверителността, засега реални действия към защита на личните данни на 1,5 милиарда потребители не сме видели.

В подкрепа на тази теория е и съобщението на румънския клон, който припомня решението от март 2018 г. и допълва: "Тези наши притеснения останаха нерешени и затова UniCredit реши да спре всичките си профили във Facebook и други социални канали, собственост на Facebook".

Групата запазва интернет присъствието си освен чрез страницата и блога си, така и в YouTube, LinkedIn и Twitter.

Теодора Петкова застава начело на UniCredit Bulbank

Начело на най-голямата банка в България застава нов главен изпълнителен директор

Левон Хампарцумян заемаше поста 18 години