Китай е наложил поредната тежка глоба на социалната мрежа Weibo, предават световните медии. Причината: поредица от нарушения и допълнително затягане на онлайн контрола. В рамките само на една година Пекин наказва китайския Twitter над 40 пъти. Последната глоба е в размер на $471 000, а общата сума на платените наказания надхвърля $2,2 милиона.

Администрацията на киберпространството на Китай обяви, че подобната на Twitter Weibo е получила нареждане да плати новата глоба заради разпространение на "незаконна информация" в сериозно нарушение на разпоредбите, включително на Закона за киберсигурността в страната и закона за защита на непълнолетните.

Китай на война с биткойна - блокира всички сметки с криптовалута в Weibo

Китай на война с биткойна - блокира всички сметки с криптовалута в Weibo

Според властите, китайският аналог на Twitter нарушава законите на страната

От Weibo обявипа, че приемат глобата и ще започне да прилага нужните коригиращи мерки, включително да премахне леката порнография и подвеждащото маркетингово съдържание. Платформата има над половин милиард активни потребители.

Най-новата глоба идва само две седмици, след като регулаторът глоби Douban.com - популярна онлайн платформа за обсъждане на филми, развлечения и култура. В изявление от 2 декември агенцията посочи, че Douban също е позволила наличието на съдържание, което нарушава регулациите на киберсигурността в страната, заради което е наложена глоба от $1,4 милиона.

Китайските власти затягат все повече контрола върху интернет съдържанието в страната, новините и друга информация през последната една година. И правят нормалното функциониране на бизнеса все по-трудно, коментират експерти.

Шефът на Apple е сключил 5-годишно тайно споразумение с Китай за $275 милиарда

Шефът на Apple е сключил 5-годишно тайно споразумение с Китай за $275 милиарда

Тим Кук е обещал, че неговата компания ще направи инвестиции в страната, ще осигури бизнес сделки и ще организира обучение на работници