Главният изпълнителен директор на Apple е подписал тайно споразумение с Китай на стойност от 275 милиарда долара. То е имало за цел да отмени множество регулаторни действия срещу компанията, предава The Guardian, позовавайки се на сайта The Information.

Петгодишното споразумение беше сключено, когато Кук посети Китай през 2016 г., се казва в статията, която цитира интервюта и вътрешни документи на Apple.

Според информацията Тим Кук е обещал, че неговата компания ще направи инвестиции в страната, ще осигури бизнес сделки и ще организира обучение на работници.

Част от инвестициите на Apple в Китай са предвидени за изграждане на нови магазини за търговия на дребно, изследователски и развойни центрове и проекти за възобновяема енергия.

Китай е един от най-големите пазари на Apple с годишен ръст на продажбите от 83% в страната през четвъртото фискално тримесечие.

Apple е обещала да използва повече компоненти от китайски доставчици за сглобяване на своите устройства, да подписва сделки с китайски софтуерни фирми, да си сътрудничи с китайските университети в сферата на техногиите и директно да инвестира в китайски технологични компании.