Върховният съд на САЩ реши, че хранителните гиганти Nestlе и Cargill не могат да бъдат съдени за детското робство в африкански ферми, откъдето компанията изкупува какаото си, съобщава BBC Budiness. До делото се стигна, след твърденията на шестима души от Африка, които твърдят, че като деца са били жертва на трафик от Мали и че са били принудени да работят във ферми за какао за американските компании в Кот д'Ивоар.

Цената на какаото се готви за исторически срив

Цената на какаото се готви за исторически срив

Свръхпредлагането през този сезон ще нарасне петкратно

Обвинението твърди, че и двете компании продължават търговия с роби, за да поддържат цените на какаото ниски

Американският съд обаче отсъди, че Nestle и Cargill не подлежат на санкции, защото злоупотребата се е случила извън територията на САЩ.

Около 70% от какаото в света се произвежда в Западна Африка и голяма част от него се изнася за Америка. Смята се, че 1,56 милиона деца работят във ферми за какао в Кот д'Ивоар и Гана, според доклад, публикуван от Министерството на труда на САЩ миналата година.

В настоящото дело африканците твърдят, че са били принудени да работят във фермите за какао между 12 и 14 часа на ден, разбира се без да им се плаща нищо. Те също така казват, че са били държани под въоръжена охрана дори когато спят, за да им попречат да избягат. Единственото, което са получавали за робския си труд е било малко храна.

Nestle планира да увеличи производството в българската си фабрика

Nestle планира да увеличи производството в българската си фабрика

Петър Стоилов, изпълнителен директор на "Нестле България", пред предаването Money.bg

Защитата на съдените компании твърди, че случаят трябва да бъде насочен срещу трафикантите и фермерите, които са държали хората в такива условия

Съдът окончателно постанови, че макар и Nestlе и Cargill да предоставят на фермите в Африка технически и финансови ресурси, няма доказателства, че бизнес решения, взети в САЩ, са довели до принудителния робски труд.

Разбира се, за активистите, които се борят с шоколадовите фирми от години, решението на съда е истински удар. Според изпълнителния директор на International Rights Advocates - Тери Колингсуърт, много решения, взети от Nestlе и Cargill в САЩ, са помогнали да се проправи път за използване на деца роби в Африка