Volkswagen се присъедини към група на автомобилните производители, която задава екологични и социални стандарти в минното дело (IRMA), съобщават световните медии. Вторият най-голям производител на автомобили в света дава заявка, че иска да гарантира, че суровините му са устойчиви, особено в електрическите превозни средства.

Големите компании са подложени на нарастващ натиск от акционери и потребители да отговарят на по-строги стандарти, свързани с околната среда, социалните въпроси и управлението.

VW, BMW и Porsche затварят заводи заради липса на украински авточасти

VW, BMW и Porsche затварят заводи заради липса на украински авточасти

Търсят се алтернативи

"VW е най-голямата компания-членка по приходи, която се присъединява към Инициативата за осигуряване на отговорно копаене", заявиха от производителя на автомобили пред Reuters.

Други автомобилни компании, които членуват в еко групата са General Motors и Ford.

IRMA е създадена през 2006 година и включва както купувачи, така и производители, инвеститори, синдикати, представители на автомобилната индустрия и независими експерти.

VW прави огромна крачка за увеличаване на производството на електромобили и е увеличила разходите в областта до 52 милиарда евро в сравнение с предишния петгодишен инвестиционен план.

Кобалтът, ключов компонент в батериите за електромобили, е под най-сериозно наблюдение, тъй като по-голямата част от производството му идва от Демократична република Конго, която има сериозна практика от опасни работни практики и детски труд.

"Развитието на устойчиви вериги за доставки на суровини е основна стратегическа цел за нас. Вярваме, че укрепването на нашата европейска мрежа от доставчици играе важна роля в това", коментират от компанияута.

През 2020 година Volkswagen и Daimler започнаха съвместно проучване, за да настояват за по-устойчив добив на литий в Чили. Литият е друга ключова съставка на батериите за електромобили.

Надпреварата с Tesla: Volkswagen ще строи завод за електромобили за $2 милиарда

Надпреварата с Tesla: Volkswagen ще строи завод за електромобили за $2 милиарда

Един от произвежданите в новата фабрика модели ще е Volkswagen Trinity