Много производителите на автомобили, включително германските гиганти Volkswagen, BMW и Porsche, се чудят как да спасят част от производството си в Европа, тъй като доставчиците им в Западна Украйна бяха затворени след руската инвазия в страната. Автомобилните компании са принудени да затворят редица свои заводи в Европа, съобщават световните агенции.

Войната в Украйна засегна силно компании като Leoni, Fujikura и Nexans, след което достигна и до големите производители на автомобили. Кризата вече засегна няклко завода на световния автомобилен производител No2 Volkwagen, а луксозното подразделение на Porsche спря производство във фабриката си в Лайпциг.

Удареното производство на BMW 

"Поради проблемите с доставките от Украйна ще възникнат прекъсвания на нашето производство", заявиха кратко и ясно в изявление от BMW.

От компанията вече водят интензивни преговори с техните доставчици за резервни варианти за доставка на електрически кабели. Това са жизненоважен набор от части за всеки автомобил и на практика без него нито една кола не може да бъде завършена.

Основни строителни материали у нас липсват, вследствие на конфликта в Украйна

Основни строителни материали у нас липсват, вследствие на конфликта в Украйна

Върви се към оскъпяване и на новото строителство

Доставчици като Leoni, която има две фабрики за електрически кабели в Западна Украйна, се опитват да компенсира производствените загуби и прекъсванията в два завода в Стрий и Коломия, предизвикани от войната срещу Украйна. Сформирана е работна група за оценка на риска.

Германските Forschner, Kromberg & Schubert, Prettl, SEBN и японската Yazaki изградиха мощен сектор за производство на кабели в Украйна, който има по-ниска цена и квалифицирана работна сила.

Според анализ на данните на Comtrade за 2020 година, изготвен от консултантската компания AlixPartners, електрическите кабели са най-критичният автомобилен компонент за Украйна, изнасян за Европейския съюз, като представлява близо 7% от целия внос на този продукт.

Данните на украинското правителство показват, че 22 автомобилни компании са инвестирали над $600 милиона в 38 завода, в които работят над 60 000 украинци.

Какви до момента са финансовите загуби на Украйна, вследствие на войната

Щетите от войната в Украйна вече надхвърлиха $100 милиарда

Висшият икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко оцени войната в щатски долари