От платформата за видео споделяне съобщиха, че ще изключат опциите за коментар под клиповете, в които участниците са под 18 години, пише BBC.

След като няколко големи компании оттеглиха рекламите си от сайта, заради коментари на педофили, YouTube предприема доста сериозни мерки.

След отказа на много марки да рекламират продуктите си в платформата, сайтът за видеосподляне изтри коментарите и блокира профилите, от които са били публикувани.

Nestle  изтегля рекламите си от YouTubе заради вулгарно съдържание в платформата

Nestle изтегля рекламите си от YouTubе заради вулгарно съдържание в платформата

Обидни коментари на педофили под рекламните клипове водят до това

Въпреки това вулгарните атаки под клиповете продължиха и това принуди компанията да забрани почти всички коментари за клипове с участие на деца.

Другата мярка, която предприе платформата е да активира автоматично клиповете на много малки деца. Те обикновено са качвани от родителите им. Видеоклиповете на по-големи деца и тийнейджъри няма да бъдат деактивирани, освен ако не станат обект на подобни коментари.

От YouTube обясниха, че ще използват алгоритми, за да открият клипове, в които участват деца.

Много малко потребители, които качват съдържание с деца ще могат да активират коментарите. Предимно те ще са от надеждни канали, семейни влогъри или знаменитости. От тях обаче ще се изисква да модерират стриктно коментарите под видеото.

В допълнение към новата политика платформата е изтрила няколко канала, които са били компрометиращи и реална мишена за обидни коментари.

Новите правила доведоха до негативни реакции у създателите на съдържание. Те смятат, че забраната да се оставят коментари под клиповете ще застраши популярността и развитието на каналите им.

От YouTube коментираха ситуацията:

"Разбираме, че коментарите са важен начин, по който създателите на съдържание изграждат и се свързват с аудиторията си. Но знаем и, че това е правилното нещо, което трябва да направим, за да защитим общността."