Името на германската Koenig & Bauer е слабо познато извън финансовата индустрия, но в своя сегмент - правенето на машини за принтиране на банкноти, компанията е абсолютен лидер. С все по-голямото значение на електронната търговия, мобилните разплащания и дигиталните пари 201-годишната фирма е изправена пред сериозно затруднение. И е принудена да търси други възможности за развитие на бизнеса си.

Тъй като за Koenig & Bauer вече няма достатъчно пари за печатане, ръководството на дружеството е решено да навлезе на нов пазар - печатането на кенчета за различни напитки.

"Тук ние трябва да атакуваме доскорошния монополист", разказва главният финансов директор на компанията Матиас Дехн в интервю пред Bloomberg. Той има предвид Stolle Machinery, която е дъщерно дружество на японската Toyo Seikan Group.

"Koenig & Bauer доминира на пазара за принтиране на кутиите за храна, но при по-сложното печатане на кенчета за бира и Coca-Cola, по-голямата част остава в ръцете на Stolle", обяснява Дехн.

Глобалният пазар за печат върху тези кенчета представлява между 600 и 800 производствени линии, от които излизат около 1 милиард готови броя на ден. Koenig & Bauer обаче искат да увеличат този капацитет, като разчитат на два големи клиента, които са успели да привлекат в началото на годината.

"Уверени сме, че скоро ще можем да продаваме повече машини", обяснява още финансовият директор на дружеството.

Въпреки че в плановете на германската компания влиза и експанзията в нов сегмент - печатането на хартиени опаковки за безалкохолни напитки, от ръководството очакват и техният основен бизнес да продължи да има сериозно значение за тях.

Независимо от все по-големия дял на дигиталните разплащания, търсенето на машини за печатане на банкноти остава стабилно в някои страни.

"В този бизнес, където държим над 90% от световния пазар, продължаваме да виждаме добър потенциал", посочва Матиас Дехн. По неговите думи основно това е свързано с по-високо търсене от страна на развиващите се икономики. Заедно с това той подчертава, че всички доларови и еврови банкноти се печатат именно на машини, изработени от Koenig & Bauer.