Един от всеки 10 потребителски кредита на "УниКредит Булбанк" е сключен изцяло онлайн през уеб платформата или мобилното приложение. Това обявиха пред медиите от банката, като посочиха, че целта е до 2025 г. този вид услуга да увеличи дела си поне двойно - до 20 на сто от всички новоотпуснати потребителски кредити.

Главният директор "Банкиране на дребно" Борислав Генов посочи, че средно филиалите обслужват по 14 клиента на потребителско кредитиране седмично, докато онлайн системата обработва по 90 за същото време. "Това е старт, който се случва абсолютно натурално - поради търсенето на самите клиенти и защото през мобилната апликация е изключително лесно", заяви той.

Снимка 605433

"УниКредит Булбанк" е интегрирала възможността за сключване на потребителски кредит с фиксирана лихва директно в мобилното приложение, като потребителят трябва само да потвърди имейл адреса си за получаване на документите, да посочи параметри за кредита, да впише информация за заетост и доход и да подпише безплатно чрез квалифициран електронен подпис, който се създава със селфи и сканиране на лична карта.

С устойчив баланс и силни капиталови позиции УниКредит Булбанк остава фокусирана към клиентите

С устойчив баланс и силни капиталови позиции УниКредит Булбанк остава фокусирана към клиентите

ЕЦБ няма препоръки за капиталови мерки към банката

Не се дължи такса за разглеждане, която иначе се плаща при същата процедура на живо.

В цифри

Около половината от този тип кредити са застраховани. По-популярни са сред мъжете, отколкото сред жените, а средната им продължителност е значително по-малка. Най-голяма потребителска активност има в понеделниците, в работно време.

Има и "зелен" елемент - всяко икономисване на печатането на 10 страници договор спестява 130 литра вода, а освен това и не се налага да пътувате до банков офис, което в доста случаи изисква личен автомобил или друг вид транспорт, който не е екологичен.

Снимка 605429

Източник: Явор Николов

В около 50% от случаите целият процес на одобряване и усвояване е в рамките на 3 часа. Имаме и "рекордьор" - от началото на кандидатстването до получаването на парите са минавали и само 13 минути, отбеляза изпълнителният директор на "УниКредит Кънсюмър Файненсинг" Ивайло Главчовски. По думите му по този начин се събират с 90% по-малко лични данни - само три полета и една възможност за избор на опции. Причината - по-голямата част от информацията за потребителя вече е налична и обработването ѝ е максимално автоматизирано.

Снимка 605432

Лимитът е 75 000 лв., като на събитието стана ясно, че вече има дигитално сключени кредити в този размер. Средно обаче договорите се сключват за по-малки суми, отколкото офлайн - 5000 лв. срещу 18 900 лв. "Обикновено когато клиентите правят нещо сами или по телефона, не го правят за най-големите си решения. Въпреки че няма ограничения, те предпочитат да използват дигиталните решения за по-малка сума. За по-големите суми, когато и имат нужда от съвет, се обръщат към нашите колеги във филиалите", отбеляза Борислав Генов.

Променяща се банка в променяща се среда

Около 65% от 640-те хиляди клиенти на банката използват дигиталните ѝ платформи - най-високият подобен показател на пазара.

В тази връзка и Генов коментира, че дигиталното навлизане на "УниКредит Булбанк" не е за сметка на затварянето на физически обекти: "В момента имаме оптимално присъствие. Виждаме трансформация на това, което прави филиалът - от операции към консултации, това, което носи добавена стойност. Тези операции, които можете да ги направите онлайн бързо, сигурно и лесно, няма смисъл да ги правите във филиалите".

УниКредит Булбанк: Охлаждане на имотния пазар и 13% средногодишна инфлация през 2022-а

УниКредит Булбанк: Охлаждане на имотния пазар и 13% средногодишна инфлация през 2022-а

Ръстът на цените на храните ще достигне пикови стойности от малко над 20% на годишна база

Той беше категоричен, че "онлайн кредитите са с параметри като в банков филиал - като ценообразуване и като проверки, които правим" и от тази гледна точка дигиталният процес може да е улеснен за потребителя и даже да позволява да изтеглите потребителски кредит, докато сте в чужбина, но това не означава компромис с правилата.

Каква е цялостната ситуация с потребителските кредити? "За момента не виждаме никакви индикатори по отношение на забавяне на плащанията", подчерта Борислав Генов. По думите му "нивата на необслужените кредити са най-ниските от много години" и същото се наблюдава и при ипотеките, като там макроикономистите на "Уникредит" прогнозират лихви в рамките на 4-4,5% до края на годината.