Най-голямата държавна банка в Турция Ziraat Bank ще предостави евтини кредити на граждани, които се борят да изплатят дълговете си по кредитни карти, в популистки ход, насочен към стимулиране на икономиката преди местните избори през март, пише Bloomberg.

Гражданите ще могат да вземат заеми от банката, за да изплатят дълговете си към банките, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на заседание на парламентарната група на партията си.

Самата Ziraat съобщи в изявление, че ще предлага кредити за срок до 2 години с лихвен процент от 1.1% на месец, което е по-малко от половината от лихвата по кредити на дребно, обявена на сайта й. За заем до 5 години месечната лихва е 1.2%.

Дългът по кредитни карти на дребно в Турция възлиза на 103 млрд. турски лири (19 млрд. долара) в края на ноември, около 4% от всички кредити в страната, според банковия регулатор. Сумата по кредитни карти в опасност от неизпълнение е в размер на 6.5 млрд. лири (1.185 млрд. долара).

Правителството се опитва да задвижи забавящата се икономика чрез стимули, данъчни облекчения и като спомага за облекчаване на условията за плащане по дълга, след като спадът в лирата и последващото увеличение на разходите за заеми се оказват почти толкова вредни, колкото и опитът за преврат преди 2 години.

Турските банки вече са преструктурирали около 20 млрд. долара дълг, след като лирата се превърна в една от най-слабо представящите се основни валути през миналата година, което навреди на способността на фирмите да изплащат кредитите в чуждестранна валута.