Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е придобил мажоритарната собственост в "Сигда", която закупи ТЕЦ "Варна" преди по-малко от година. Промените вече са вписани в Търговския регистър, а новината бе съобщена първо от "Капитал".

От 4 септември т.г. Доган вече притежава 70% от капитала на дружеството. Останалите са разпределени между двете деца на министъра на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов - Станислав и Ивелина. Преди сделката те притежаваха 52 и 48%, съответно.

Управители на "Сигда" остават Данаил и Станислав Папазови.

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

Дружеството получи разрешение от КЗК за сделката

Дружественият договор е подписан още на 8 август, но е вписан близо месец по-късно вероятно заради проблемите с Търговския регистър.

Няма промени и в ръководството на самата централа - в него остават Данаил Папазов, Андриян Атанасов и Георги Христозов.

Неработещата ТЕЦ "Варна" бе продадена от ЧЕЗ на "Сигда" официално на 13 декември м.г. срещу около €50 милиона. Новите собственици възобновиха дейността ѝ. Държавата плаща на централа по 2 631 лева на ден, тъй като бе избрана за предоставянето на студен резерв, които да бъдат активирани при нужда.

Самият Доган има официално участие и в още една фирма - "Уотър-Витал", регистрирана на 19 октомври м.г. в съдружие с Румен Гайтански-Юнг. Двамата имат по 50%.