Европейският производител на самолети Airbus завърши продажбата на 120 пътнически самолета A220 за 11 млрд. долара.

Половината от самолетите са предзназначени за нискотарифния американски превозвач JetBlue, а останалите 60 са за стартиращата компания Moxy, която ще започне работа през 2021 г., каза Airbus.

Airbus придоби през 2017 г. линия за самолети А220-300, която канадската фирма Bombardier разработи като своите CSeries, и която представлява ново поколение, предназначено за авиокомпании, търсещи аероплани със 100-150 места.

Bombardier не успя да спечели клиенти, въпреки че самолетите предлагаха икономии на гориво, подобно на нов клас по-големи самолети, продавани от Airbus и американския му конкурент Boeing.

"JetBlue доказа, че няма никакво противоречие между икономическата ефективност и висококачествения продукт", казва в изявление главният търговски директор на Airbus Кристиян Шерер.

"Тяхното одобрение на A220 доказва, че този самолет отговаря на тези два критерия по-добре от всяка друга алтернатива в своя сегмент", добавя той.

Moxy е авиокомпания, ръководена от Дейвид Нийлиман, основател на JetBlue и Azul Brazilian Airlines, който сега е контролиращ инвеститор в TAP Air Portugal.

Самолетите ще бъде сглобени в нова фабрика на Airbus в щат Алабама, като работата ще започне по-късно този месец.

Капацитетът на седалките А220 е между този на традиционните пътнически самолети и семейството на А320 на Airbus, което може да побере от 180 до 240 души и което се превърна в предпочитано от авиокомпаниите за полети на средни разстояния.