Унгарската нискобюджетна авиокомпания Wizz Air вчера закупи авиолайнер Airbus A321neo, който е сглобен в завод в Китай, град Тиендзин. Крупният европейски производител на самолети продаде сглобен в Китай самолет на европейски клиент за първи път, съобщи китайската агенция "Синхуа".

Центърът за доставка на самолети на Airbus в Китай нарече сделката "важен "крайъгълен камък" за компанията. Генералният мениджър Кристоф Шремп коментира, че на фона на бързото икономическо възстановяване на Китай центърът увеличава капацитета за сглобяване, "за да отговори на търсенето на повече международни клиенти".

Моделът A321neo е най-големият самолет от "семейството" Airbus A320 и може да превозва до 244 пътници. Производствената база на Airbus в Тиендзин влиза в експлоатация през 2008 г., и е първата поточна линия за на компанията за цялодтно сглобяване на самолети, разположена извън Европа. За 14 години заводът в Китай е произвел 600 самолета от серията A320.

За 2022 г. приходите на Airbus възлизат общо на 58,7 млрд. евро, което е с 13% повече от предходната година. А нетната печалба е 4,2 млрд. евро, което е с 1% повече от 2021 година. Компанията през миналата година е доставила по поръчки на клиенти 661 самолета, което е с 8% повече от година по-рано. За тази година Airbus планира доставки за авиокомпании на общо 720 самолета.

Колко нови самолети ще са необходими на авиокомпаниите в света през следващите години

Колко нови самолети ще са необходими на авиокомпаниите в света през следващите години

Прогнозата на европейската авиостроителна корпорация Airbus