Американският търговец на офис консумативи Office Depot обедини усилията си с Alibaba за стартиране на съвместен уебсайт за електронна търговия. Целта на компаниите е да опитат да спечелят от възможностите за продажба на малки и средни предприятия в САЩ.

Досега китайският гигант за онлайн търговия е имал сътрудничества с американски компании като Kroger Co. Но проектът с Office Depot e първата сериозна колаборация на Alibaba с голяма американска компания, пише Reuters.

Партньорството ще осигури на Alibaba 10 милиона клиенти на Office Depot и 1800 търговски агенти. Освен това китайският онлайн търговец ще може и да се възползва от дистрибуторските услуги на компанията за офис оборудване.

От своя страна клиентите на Office Depot също ще получат достъп до глобалната мрежа на Alibaba от над 140 000 доставчици.

Сделката цели съкращаване на времето за доставка и дава възможност на малки и средни американски фирми да продават извън САЩ чрез Alibaba.

Тъй като Office Depot се бори за увеличаване на продажбите на фона на силния си конкурент Amazon, това партньорство идва в най-подходящия момент. Компанията ще се съсредоточи върху предлагането на услуги на своите клиенти вместо традиционните си офис консумативи.

Продажбите на Office Depot чрез бизнес партньори са се превърнали в най-големия източник на приходи на компанията за 2018 година, а продажбите на дребно са намалели през последните две години.

Акциите на Office Depot са нараснали с 1%, а тези на Alibaba с 1,4 процента.