Американска инвестиционна компания се готви да купи футболния клуб от Английската Висша Лига "Нюкасъл Юнайтед" за 382 млн. долара.

Собственикът на клуба Майк Ашли е в напреднали преговори с американците, надявайки се на успешна сделка, която да сложи край 11-годишното му мъчително управление, пише CNBC.

Ашли, който е и мажоритарен акционер във веригата за спортни стоки Sports Direct, призна в интервю за Sky News, че разговорите за продажбата на отбора "са на по-напреднал етап, отколкото някога са били".

Предполага се, че потенциалният купувач е финансовата консултантска компания Rockefeller Capital Management. Смята се, че компанията работи с бившия главен изпълнителен директор на "Манчестър Юнайтед" и "Челси" Питър Кениън като част от консорциум, но все още не се знае дали е подадена официална оферта.

Алишер Усманов се готви да продаде дела си в "Арсенал"

Един от най-богатите руснаци се готви да продаде дела си в Арсенал

Английският клуб е напът да се превърне в частно дружество с еднолична собственост

Ашли може да обмисли още три оферти от заинтересовани страни, всяка от които се оценява на около 300 млн. паунда (382 млн. долара).

"Надявам се - за феновете на Нюкасъл, за клуба, за всички, че ще мога да се оттегля и ние ще можем да получим собственик, който да удовлетворява всички", казва Ашли пред Sky News, добавяйки, че не е в ексклузивни разговори с някоя от страните.

Британският бизнесмен купи контролен дял в клуба от Английската Висша Лига през 2007 г. за около 134 млн. паунда. Той притежава състояние от 3.8 млрд. долара и често е критикуван за липсата на инвестиции в отбора.

Ашли отбелязва, че всеки потенциален купувач трябва да може да предостави средства за трансфери. "Имам силното желание да го продам на правилния купувач, така че всеки да бъдат щастливи. Това би било добра новина", казва милиардерът.

Китайски бизнесмен купува английския футболен клуб „Астън Вила”

Китайски бизнесмен купува английския футболен клуб „Астън Вила”

Цели да върне отбора във Висшата лига

Клубът от Североизточна Англия официално е обявен за продажба от една година, но според Ашли досегашните предложения се смятат за неподходящи.

За да се извърши поглъщане, офертата трябва да премине през специална проверка на Висшата лига, доказваща че новият собственик е в състояние да управлява клуба. Удостоверяването на тази му способност може да отнеме до 2 седмици.

Поради тази причина плановете на Ашли за финализиране на сделката до 1 януари 2019 г. в момента изглеждат твърде амбициозни.

По време на управлението на Ашли "Нюкасъл" на два пъти отпадна от Висшата лига, но успя да се завърне в топ дивизията на английския футбол през май 2017 г. Отборът спечели първия си мач от Премиършип този сезон едва на 3 ноември, след като похарчи едва 30 млн. паунда за трансфери през лятото, реализирайки нетна печалба от 7 млн. паунда от продажби на играчи.

Бившият английски национал и носител на "Златната топка" Майкъл Оуен остава рекордната покупка на клуба, подписвайки за 16 млн. паунда през август 2006 г. Никой друг настоящ отбор на Висшата лига не издържа толкова дълго, без да подобри трансферния си рекорд.

От 20-те отбора през този сезон във Висшата лига, 5 имат американски собственици. Сред тях са семейство Глейзър в "Манчестър Юнайтед", Джон Хенри в "Ливърпул" и Шахид Кан във "Фулъм".