Китайски бизнесмен купува легендарен английски футболен отбор, който преживява трудни времена.

Recon Group на Тони Дзиентун Ся поема контрола върху „Астън Вила” – клуб със 140-годишна история, от американския магнат Ранди Лърнър, който пък е бивш собственик на отбора по американски футбол „Кливланд Браунс”, предаде CNNMoney.

Това е най-новият ход от страна на китайските инвеститори, които вливат пари в европейския футбол. Наскоро бяха вложени средства в елитни клубове като испанския „Атлетико (Мадрид)” и британския „Манчестър Сити”.

Китайски инвеститори искат най-малко 50% дял от футболния клуб „Милан”

Китайски инвеститори искат най-малко 50% дял от футболния клуб „Милан”

Консорциумът търси сделка до юни

Отборът „Астън Вила” има богата история в печеленето на топ трофеи в миналото, но неотдавна изпадна от Английската висша лига след катастрофален сезон.

Спадът във втора дивизия се очаква да струва на клуба десетки или дори стотици милиони долари приходи, тъй като той ще пропусне огромното увеличение на средствата в сделката за ТВ излъчване на мачовете от Висшата лига.

Китайски клуб току-що купи най-скъпия футболист за всички времена в местното първенство

Китайски клуб току-що купи най-скъпия футболист за всички времена в местното първенство

Азиатската страна има амбиции за световната футболна сцена

Бидейки дългогодишен фен на „Астън Вила”, Тони Дзиентун Ся има грандиозни планове за връщането на отбора към славните му дни според изявление на уебсайта на отбора, оповестяващо сделката. Той цели да вкара клуба отново във Висшата лига, след което да завърши измежду първите шест отбора.

„Той планира да направи „Астън Вила” най-известния футболен клуб в Китай с огромна фен база”, се посочва в съобщението.

Не става ясно обаче колко пари е похарчил Ся, за да купи тима или колко планира да инвестира, за да го тласне нагоре. Сделката изисква одобрението от футболните власти във Великобритания.