ИТ гигантът Apple Inc. води активни преговори с Intel Corp. за придобиването на бизнеса по производството на модеми за смартфони. Сумата на вероятното сделка се оценява на около 1 милиард долара, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на добре осведомени източници.

Според източниците на деловото издание споразумението може да бъде сключено още следващата седмица, ако преговорите не се провалят по някаква причина. Тази сделка се обсъжда вече година.

Изданието отбелязва, че сумата от $1 милиард за такива гиганти като Apple и Intel е сравнима с "грешка при закръглянето". Но тя може да има стратегическо и финансово значение за Apple в борбата за лидерство при внедряването на 5G мрежите за мобилни връзки.

Възможното придобиване на този бизнес открива пред Apple достъп до многогодишни инженерни разработки на Intel. Това ще икономиса на компанията години, необходими за създаване на собствени чипове, пишат авторите на статията в The Wall Street Journal.

Apple иска част от бизнеса на Intel

Apple иска част от бизнеса на Intel

Двете компании водят разговори за сделката

Intel на свой ред се избавя от едно губещо производство. Източниците на изданието твърдят, че компанията ежегодно изразходва за разработки на чипове за смартфони сума от порядъка на 1 милиард долара. Чрез сделката Intel е готов за да се откаже от този бизнес и да се съсредоточи върху разработката на 5G технологии за други устройства.

Apple и Intel вече водиха преговори за такава сделка. Но те бяха прекратени след сключването от Apple на споразумение за доставка на модеми с компанията Qualcomm, конкурент на Intel. Преговорите между двете страни неотдавна бяха възобновени.