Asos получи оферта за поглъщане на стойност £1 милиард от турския онлайн търговец на дребно Trendyol, съобщават световните медии. Компанията, която е подкрепена от китайския гигант Alibaba, направи оферта, оценяваща онлайн бизнеса на £10 до £12 на акция през декември миналата година.

Според The Sunday Times в момента Trendyol работи с Morgan Stanley по офертата за придобиване, но все още не се водят директни преговори. Смята се обаче, че Trendyol се е свързал с най-големия акционер на Asos - собственикът на Bestseller Anders Holch Povlsen, за да види дали той ще участва в сделката.

Този ход идва, след като турският търговец на дребно беше изваден от индекса FTSE 250, тъй като акциите му се сринаха и достигнаха 12-месечно дъно. Освен това, компанията беше принудена да събере £75 милиона от инвеститори след намаляващите загуби.

Собственикът на Sports Direct Майк Ашли вдига дяловете на Asos и Hugo Boss

Собственикът на Sports Direct Майк Ашли вдига дяловете на Asos и Hugo Boss

Гигантът в търговията на дребно разширява бизнеса си

През шестте месеца, приключили на 28 февруари 2023 година, компанията отчете коригирана загуба от £69,4 милиона. Приходите на групата са спаднали с 8% - до £1,8 милиарда през периода, което е спад от £2 милиарда в сравнение със същия период на миналата година.

През март тази година стана ясно, че китайският мастодонт в е-търговията и дигиталните услуги Alibaba Group ще раздели дейностите си в 6 отделни структури, като ще търси инвеститори или листване на борсата на повечето от тях. Целта на преструктурирането е да се отговори на критиките на регулаторите, които се захванаха с бизнеса на Джак Ма още в края на 2020 година.

Бизнесменът, за когото се смяташе, че е в конфликт с местните власти, се завърна в Китай след цяла година извън граница. Това съвпадна с усилията на Пекин да върне към растеж частния си сектор след две години на строги противоепидемични мерки.

Китайският гигант Alibaba пуска своя версия на ChatGPT във всички свои продукти

Китайският гигант Alibaba пуска своя версия на ChatGPT във всички свои продукти

Приложението е подобно на Slack