Американският телекомуникационен гигант AT&T, който е собственик на HBO и Warner Bros, потвърди, че ще придобие групата телевизионни канали за документални филми на Discovery и ще създаде нов световен лидер в областта на съдържанието и медиите.

Според плановете изпълнителният директор на Discovery Дейвид Жаслав ще ръководи бъдещата обединена компания, която ще събере под една шапка едно от най-мощните кино студия в Холивуд, новинарската мрежа на CNN, спортни програми, както и каналите за документални филми, пише Reuters.

AT&T иска да се обедини с Discovery и да създаде нов гигант $150 милиарда

Сделка и нов гигант за $150 милиарда: Бившият собственик на bTV ще конкурира Netflix

Част от бъдещата сделка е HBO и лидера в киноиндустрията Warner Bros

Акционерите от AT&T ще притежават 71% от акциите на обединеното дружество, а тези на Discovery - 29% от книжата. Сделката, изчислявана на 43 милиарда долара, се очаква да бъде приключена в средата на 2022 година след получаването на всички необходими регулаторни разрешения.

Обединението с Discovery ще мине предходния рекорд за AT&T със сделката за Time Warner отпреди три години. Сегашното споразумение трябва да създаде нов гигант с бизнес за 150 милиарда долара.

Телекомуникационният лидер се обедини с Time Warner през 2018 година.

Именно след нея европейската Central European Media (CME), част от която е са медиите около bTV, застана по шапката на новия обединен гигант. Дълго време, след като се търсеше купувач за CME, през есента на 2019 година стана ясно, че неин нов собственик ще бъде инвестиционната компания PPF Group, собственост на чешкия милиардер Петр Келнер.