Германският медиен магнат Аксел Шпрингер и едноименната му компания ще придобие американското онлайн издание заполитически новини Politico в сделка за над 1 милиард долара, пише RTE. Компаниите обявиха официално финализирането на сделката, но все още разкриват пълните детайли и точната сума.

Това е най-голямата придобивка за Шпрингер досега, тъй като германският издател ще притежава глобална мрежа от цифрови новинарски медии. Сделката, в която "Аксел Шпрингер" придобива и останалите 50% дял от съвместното си дружество Politico Europe, следва сделката от 2015-а година за закупуване на Business Insider и сделкато от 2020-а за закупуване на мажоритарен дял в платформата за бизнес бюлетини Morning Brew.

Робърт Олбритън, който е собственикът на Politico, ще продължи работата си в медията като издател на уебсайта след сделката.

Politico търси $1 милиард в потенциална сделка с германски издател

Politico търси $1 милиард в потенциална сделка с германски издател

Престижното американско издание генерира годишни приходи от около 200 милиона долара

Politico е създадена преди президентските избори в САЩ през 2008-а година от бивши мениджъри и журналисти на Washington Post с цел да отразява предимно новините от Вашингтон.

Шпрингер от своя страна притежава богато портфолио от новинарски сайтове като Bild, Welt и Insider, като неговите медии са активни в повече от 40 страни. А американският инвеститор в частен капитал KKR, който притежава около 48% от "Аксел Шпрингер", изгражда портфолиото си от цифрови и медийни активи, въпреки германския медиен конгломерат.