Най-голямата британска корпорация от оръжейния сектор - BAE Systems е получила поръчки за доставки на оръжие общо за рекордните 84 милиарда долара, съобщи The Times. Поръчките са за различни оръжия и боеприпаси и за различен срок на изпълнение.

По данни на вестника, през 2023 г. корпорацията вече е подписала договори, по-конкретно за производство на бойни машини за Чехия за сумата от 2,3 милиарда долара.

А сделката със Саудитска Арабия за поддръжка на изтребителите Typhoon възлиза на 4,7 млрд. долара.

Оръжейната компания има и договор за доставка на оръжия и оборудване в съответствие с британската програма за модернизация на флота от ядрени подводници за сумата от $3 млрд.

От британското правителство BAE Systems е получена поръчка и за производство на 155 mm артилерийски снаряди и други боеприпаси, чиято сума е 360 милиона долара.

Колко милиарда долара изхарчиха страните в света за ядрено оръжие през 2022-а и кой е лидерът

Колко милиарда долара изхарчиха страните в света за ядрено оръжие през 2022-а и кой е лидерът

Една от държавите е изхарчила повече от останалите, взети заедно

По думите на финансовия директор на оръжейната компанията Брад Грийв, конфликтът в Украйна се отразява на цялостната ситуация в света. "Правителствата на редица страни все повече обръщат внимание на приоритетите в областта на отбраната в сравнение с други сфери. Има ускоряване на изпълнението на отбранителните програми", цитира думите му вестникът.

Според шефа на BAE Systems, Чарлз Уудбърн, рязката промяна в посока нагоре на разходите за отбрана в света изисква значително разширяване на промишления потенциал на Великобритания и континентална Европа.

Колко боеприпаси произвежда Русия

Колко боеприпаси произвежда Русия

Във военните заводи на страната обаче не достига персонал