Разходите за ядрени оръжия в света през 2022 г. са се увеличили до главозамайващите 82,9 милиарда долара. А САЩ са изразходили за ядрени оръжия повече, отколкото всички други ядрени сили в света, взети заедно, следва от доклада на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), пише Прайм.

"Деветте държави притежаващи (официално) ядрено оръжие са похарчили общо 82,9 милиарда долара за ядрени оръжия, от които частният сектор е спечелил най-малко 29 милиарда долара през 2022 г.", се казва в документа на международната организация.

САЩ са похарчили повече от всички останали държави с ядрено оръжие, взети заедно - 43,7 милиарда долара, т.е. над половината от всички разходи.

Русия е изразходила за ядрено оръжие 22% от разходите на САЩ - 9,6 милиарда долара.

А Китай е похарчил малко над една четвърт от общите разходи на САЩ - 11,7 милиарда долара.

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Включени са и задграничните проекти на двете страни лидери в ядрената енергетика

По изчисления на ICAN, разходите в тази област през 2022 г. са нараснали с 2,1 милиарда долара в сравнение с 2021 г., т.е. вече четвърта поредна година, се наблюдава рязко увеличение на общите разходи в света за ядрени оръжия.

От ICAN отбелязват, че в условията на "постоянно променяща се и предизвикателна среда на сигурност през последните години - от заплахите от изменението на климата до пандемията от Covid-19" и събитията в Украйна - разходите за ядрени оръжия постоянно се увеличават, което обаче не води до осезаемо подобрение на средата за сигурност. Нещо повече, ситуацията в света по-скоро се влошава", допълват от организацията.

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) е международна обществена организация, основана през 2007 г. Тя има за основна цел, съдействие за приемането и прилагането на Договора за забрана на ядрените оръжия. Организацията получи Нобелова награда за мир през 2017 година.

AUKUS: Ядреното партньорство, което ще създаде 20 000 нови работни места

AUKUS: Ядреното партньорство, което ще създаде 20 000 нови работни места

Байдън, Албанезе и Сунак представиха сделката за подводниците