Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Австралия и Обединеното кралство Антъни Албанезе и Риши Сунак обявиха, че Австралия ще закупи ядрени атакуващи подводници от САЩ, за да модернизира своя флот на фона на нарастващата загриженост относно влиянието на Китай в Индо-Тихия океан, съобщи АП. Междувременно австралийските медии съобщиха, че проектът ще създаде над 20 000 нови работни места.

Албанезе каза, че споразумението "представлява най-голямата единична инвестиция в отбранителната способност на Австралия в цялата ни история". Това е и първият път от 65 години, когато САЩ споделят своята технология за ядрено задвижване, каза той.

Сунак нарече AUKUS "най-значимото многостранно отбранително партньорство от поколения насам". Той каза, че Обединеното кралство също ще сподели 60-годишния си опит в управлението на своя собствен подводен флот с австралийски инженери, "за да могат да изградят свой собствен флот".

Тримата приветстваха 18-месечно ядрено партньорство, дадено на акронима AUKUS - за Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Reuters: Австралия ще купи пет ядрени подводници от САЩ

Reuters: Австралия ще купи пет ядрени подводници от САЩ

Една подводница клас Virginia струва около $2,7 милиарда

Партньорството, обявено през 2021 г., дава възможност на Австралия да получи достъп до ядрени подводници, които са по-скрити и по-способни от корабите с конвенционално захранване, като противовес на военното натрупване на Китай.

Байдън, който изглежда чувствителен към напрежението с Китай и неговите критики към сделката, подчерта, че подводниците са "с атомни двигатели, а не са ядрени оръжия".

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Австралия ще закупи три ядрени подводници от клас "Вирджиния" "с опция за закупуване на още две" от Вашингтон. Това съобщи съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан. 

Съливан обясни, че тристранната среща САЩ-Обединеното кралство-Австралия ще изложи "многофазен процес, който започва през следващите няколко години".

Обучението на австралийските моряци, инженери, техници и друг персонал ще започне незабавно.

Слага ли Австралия окончателно край на ерата на въглищата

Слага ли Австралия окончателно край на ерата на въглищата

Страната отказа разрешително на въглищна мина близо до Големия бариерен риф

През 2020-те години ще има "редовно ротационно разполагане на американски и британски подводници в Австралия", а през 2030-те ще има доставка на гореспоменатите подводници от САЩ до Австралия, отбеляза Съливан.

"Последната фаза ще бъде фактическото разполагане на нова ядрена подводница с конвенционално въоръжение", сподели американският представител.

Китай представлява "системно предизвикателство за световния ред", каза британският премиер Риши Сунак в интервю за NBC News в неделя от Калифорния, където се срещна с австралийския си колега Антъни Албанезе ден преди пристигането на Байдън.

Откакто AUKUS стартира, Пекин многократно обвинява триото, че възприемат "манталитет на Студената война", който рискува по-голяма ескалация.

Австралия е изправена пред жилищна криза

Австралия е изправена пред жилищна криза

Над 80% от анкетираните австралийци смятат, че има липса на достъпни жилища в техния район

Участието на Австралия в AUKUS предизвика кратък, но разгорещен спор с Франция, след като Канбера се оттегли от по-ранна сделка за замяна на остарелия си флот от дизелови подводници с неядрени френски кораби на стойност 66 милиарда долара.