Правителството на Австралия отхвърли предложението за нова открита въглищна мина близо до Големия бариерен риф. Властите се позовават на екологичните закони и риска от "необратими щети", съобщава CNN.

Проектът за добив, предложен от противоречивия австралийски бизнесмен Клайв Палмър, би бил разположен на по-малко от 10 километра от рифа на крайбрежието на Куинсланд - на около 700 километра северозападно от Бризбейн.

Министърът на околната среда и водите Таня Плиберсек още миналата година заяви, че възнамерява да отхвърли мината, като сега формализира решението си. Тя каза, че за първи път федерален министър на околната среда е използвал правомощията си съгласно законите за околната среда, за да отхвърли въглищна мина.

А причините са ясни -  значителни потенциални опасности за околната среда за рифа, който вече и без това е силно застрашен от изменението на климата.

Изправен пред недостиг на електроенергия, Китай иска да внася въглища от Австралия, въпреки собствената си забрана

Изправен пред недостиг на електроенергия, Китай иска да внася въглища от Австралия, въпреки собствената си забрана

През 2022 г. страната обяви, че ще увеличи максимално използването на въглища през следващите години, защото се тревожи за енергийната си сигурност

"Рискът от замърсяване и необратими щети на рифа е много реален. Такъв проект би имал неприемливо въздействие върху сладководните води в района", подчерта Плиберсек във видео, публикувано в социалните медии.

По думите й по време на периода на обществените консултации нейният отдел е получил 9000 обществени коментара за мината само за 10 работни дни.

Австралийското правителство беше подложено на натиск от ЮНЕСКО да защити по-добре рифа и през 2022 година обеща 1 милиард австралийски долара ($700 милиона) за усилия за защита на крехката екосистема.

Миналата година Големият бариерен риф, който се простира на над 2300 километра, преживя шестото си масово избелване поради затопляне на водите, причинено от изменението на климата.

Австралия е изправена пред жилищна криза

Австралия е изправена пред жилищна криза

Над 80% от анкетираните австралийци смятат, че има липса на достъпни жилища в техния район