Китай смята да въведе частично облекчаване двегодишната си забрана за внос на въглища от Австралия на фона на признаци за подобряване на двустранните отношения. Това твърдят източници на Bloomberg.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай обсъди идеята да позволи на четири големи китайски вносители на въглища да направят нови покупки от Австралия тази година, като се отбелязва, че внос може да се възобнови още през април тази година.

Китай въведе неофициална забрана за австралийски въглища през октомври 2020 г., след като Австралия подкрепи призив за международно разследване на начина, по който Китай се справя с първоначалната въпна на епидемията от COVID в началото на 2020 г.

През последните месеци Китай значително увеличи производството си на въглища, след като правителството разпореди повече доставки на въглища. Изправени пред недостиг на електроенергия през есента на 2021 г., китайските власти наредиха увеличаване на местното производство на въглища, докато световните цени на въглищата скачаха.

През 2022 г. страната обяви, че ще увеличи максимално използването на въглища през следващите години, защото се тревожи за енергийната си сигурност. Това идва на фона на обещанията да допринесе за глобалните усилия за намаляване на емисиите.

Цените на въглищата скочиха още повече след началото на войната в Украйна и забраната на ЕС от август 2022 г. за внос на въглища от Русия като част от петия кръг от санкции на ЕС срещу Москва. Пакетът включва "забрана за закупуване, внос или трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива в ЕС, ако произхождат от Русия или се изнасят от Русия от август 2022 г."

Производство на въглища в Китай достигна рекорд през ноември 2022 г., след като търсенето на отопление скочи, надминавайки предишния рекорд от септември 2022 г.