Австралия може да купи до пет подводници от клас " Virginia" от Съединените щати със срок на доставка до 2030 г. в рамките на партньорството AUKUS, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на свои източници.

Най-малко една такава подводница ще бъде доставена на Австралия от САЩ през следващите две години. Последните подводници се очаква да пристигнат в Австралия към края на 2030 г., каза източникът на агенцията. 

Удар в гърба: Австралия развали сделка за 12 подводници с Франция за $66 милиарда

Удар в гърба: Австралия развали сделка за 12 подводници с Франция за $66 милиарда

Австралия е подписала ново партньорство в областта на отбраната със САЩ, Великобритания

Първата подводница от клас "Вирджиния" беше пусната на вода през 2003 г. Една такава подводница струва около $2,7 милиарда. Водоизместимостта й е 7,8 хил. тона, дължината - 115 м, ширината - повече от 10 метра. Подводницата развива скорост до 46,3 км/ч при потапяне. Тя е оборудвана с две револверни установки, всяка от които е заредена с шест крилати ракети Tomahawk. Последните са предназначени за поразяване на кораби и наземни съоръжения на противника, както и за борба с други подводници. Те могат да носят и ядрени бойни глави. На подводницата могат да бъдат едновременно до 130 членове на екипажа.

Австралия в момента разполага с флот от шест подводници от клас "Колинс" с конвенционално захранване, чийто експлоатационен живот ще бъде удължен до 2036 година. Но ядрените подводници могат да останат под водата по-дълго от конвенционалните и са по-трудни за откриване. 

САЩ, Обединеното кралство и Австралия сформираха AUKUS Defense Partnership през септември 2021 година. В същото време премиерът на Австралия Скот Морисън обяви плановете на страната да създаде собствен атомен подводен флот в сътрудничество с британски и американски партньори.

Пекин осъди усилията на западните съюзници, които се стремят да се противопоставят на военното присъствие на Китай, натиска върху Тайван и все по-мощното разполагане в оспорваното Южнокитайско море. 

Руската федерация видя отбранителния съюз като заплаха за споразуменията за неразпространение на ядрени оръжия, Австралия, според руското външно министерство, може да получи собствена ядрена инфраструктура за сметка на новия съюз. Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред твърди, че Австралия не се стреми да придобие собствено ядрено оръжие за сметка на AUKUS Defense, отбелязва RBC .