Fiat Chrysler обяви, че се е отказала от плановете си за обединяване с Renault в сделка за 35 милиарда долара, която трябваше да създаде третата най-голяма компания в автомобилния сектор след Volkswagen и Toyota. Като причина за решението си от потребителя посочват противопоставянето на френските власти, съобщава Reuters.

Според източници до него се е стигнало след като стана ясно, че Франция ще иска забавяне на процеса, за да потърси подкрепата от страна на японския партньор на групата Nissan.

От правителството в Париж настояваха компанията да подкрепи обединението, а от нейното ръководство заявиха, че към момента ще се "въздържат" от решение относно него.

Fiat и Renault правят първа крачка към сливане днес
Обновена

Fiat и Renault правят първа крачка към сливане днес

Двата автомобилни производителя напредват в преговорите

Френската държава, която е собственик на 15% от Renault, също така е настоявала за гаранция, че в европейката страна няма да бъдат затворени работни места, а дивидентите на акционерите в групата, включително и на правителството, ще бъдат изплащани, твърдят запознати.

"Стана ясно, че в момента във Франция не съществуват политически условия за успешното извършване на подобно обединение", посочват в официалното си становище от Fiat.

В отделно съобщение от Renault посочват, че "бордът не е бил в състояние да вземе решение поради искането на представителите на френското правителство гласуването да бъде отложено".

В резултат на новината акциите на Nissan и Renault поевтиняха по време на ранната търговия в Токио.