Световният гигант в производството на хранителни стоки Kraft Heinz обяви, че англо-холандския му конкурент Unilever е отхвърлил предложението за сливането на двете компании.

Това е станало още в петък, като от европейската корпорация посочват, че няма причина в "стратегически и финансов" аспект за сключването на сделката, изчислявана на 143 милиарда долара, съобщава BBC.

Споразумението трябваше да бележи най-голямото сливане в корпоративната история, което щеше да окаже сериозен ефект върху бранша, тъй като двата производителя държат едни от марките лидери в хранителната индустрия и не само.

Мегасделка: Гигантите Kraft Heinz и Unilever преговарят за сливане

Мегасделка: Гигантите Kraft Heinz и Unilever преговарят за сливане

Двете компании могат да създадат истински мастодонт на пазара

Под шапката на Unilever са редица козметични брандове, като Dove, както и сладоледите Ben & Jerry, и майонезите Hellmann. Kraft пък произвежда сирената за мазане Philadelphia и марката кетчуп Heinz.

"Изглежда от Kraft са подценили стойността на Unilever, както и предизвикателството на придобиването на контрол в холандската компания, чиито акционери не подкрепят шумното представяне на подобни сделки", коментира Мартин Дебо, който е анализатор в Jefferies International.

По думите на говорителя на американската компания, нейният интерес към подобно сливане е бил изразен "на прекалено ранен етап".