Hyundai Motor ще придобие американската компания за роботи Boston Dynamics от SoftBank в сделка, която ще помогне на южнокорейския гигант да направи още една стъпка към превръщането си в компанията за умна мобилност, пише Nikkei.

Най-големият производител на автомобили в Южна Корея потвърди в четвъртък, че компанията, нейни дъщерни дружества и председателят ѝ ще придобият 80% дял в Boston Dynamics за $1,1 млрд. Японската компания, която притежава 100% към момента, ще запази останалите 20%.

Сделката идва в момент, в който Hyundai се подготвя за още инвестиции в роботика и градска въздушна мобилност, надявайки се след години половината ѝ приходи да идват от тези два бизнеса.

SoftBank придоби Boston Dynamics от Google през 2017 г. Компанията, която произвежда роботи, бе отделена от Масачузетския технологичен институт в началото на 90-те години на миналия век, а по-късно бе продадена на Google през 2013 г.

Сделката маркира поредния изход на SoftBank в опит на главния изпълнителен директор Масайоши Сон да натрупа кешови резерви, с които да премине през пандемията. Японският конгломерат си осигури $96 млрд. от края на март, включително чрез продажбата на Arm на Nvidia - сделка, която все още не е получила регулаторно одобрение.