Индийската авиокомпания Air India е близо до обявяването на знакови поръчки за закупуване на общо около 500 самолета на стойност десетки милиарди долари както от Airbus, така и от Boeing, съобщи Reuters, позовавайки се на източници от индустрията.

Поръчките се предвижда да включват до 400 теснофюзелажни самолета и 100 или повече широкофюзелажни самолета - включително десетки самолети Airbus A350 и Boeing 787 и 777. Данните са по информация на източниците, пожелали анонимност, тъй като през следващите дни ще се правят финални щрихи по огромната сделка.

Airbus изостава с изпълнението на поръчките за самолети

Най-големият авиостроител в света изостава с изпълнението на поръчките за самолети

За ноември има 14 отказа на вече поръчани самолети

Подобна сделка може да надхвърли общо 100 милиарда долара по каталожни цени, включително всякакви опции. Така тази сделка би могла да се нареди сред най-големите по обем от една авиокомпания, засенчвайки комбинирана поръчка за 460 самолета Airbus и Boeing от American Airlines преди повече от десетилетие.

Дори след значителни очаквани финансови отстъпки, сделката ще бъде на стойност десетки милиарди долари и ще сложи край на една нестабилна година за авиостроителните гиганти - чиито самолети отново са търсени след пандемията, но които са изправени пред нарастващ индустриален и екологичен натиск.

Спира производството на модела самолет Boeing 747, превозващ и президента на САЩ

Спира производството на модела самолет, превозващ и президента на САЩ

При създаването си това е бил най-големият самолет в света