Най-голямата италианска енергийна компания Eni подписа с катарската държавна компания QatarEnergy 27-годишно споразумение за доставки на до 1 милион тона втечнен природен газ (LNG) годишно от Катар за Италия, съобщи QatarEnergy.

Съгласно споразумението, втечненият природен газ ще бъде доставян до плаващото съоръжение за съхранение и регазификация FSRU Italia, разположено в пристанището Пиомбино в италианския регион Тоскана.

Доставките на втечнен газ се очаква да започнат през 2026 г. и ще се осъществяват от съвместното предприятие между QatarEnergy и Eni, която пък има дял в проекта за разширяване на катарското находище North Field East (NFE).

Eni е партньор в проекта за разширяване на NFE с капацитет от 32 милиона тона годишно, с дял от 3,125%.

Във връзка с много дългосрочното споразумение министърът на енергетиката на Катар и същевременно оглавяващ QatarEnergy, Саад Ал-Кааби коментира, че "партньорството с Eni доведе до ползотворни резултати, включително доставки на втечнен природен газ през терминала за втечнен газ Fluxys в белгийското пристанище Зебрюге, както и до проекти за проучване и добив на газ на различни места по света".

По думите на катарския министър, от 2009 г. катарски втечнен газ се доставя на терминала "Адриатик" в северната част на Адриатика, осигурявайки повече от 10% от потребностите на Италия от природен газ.

Eni и Repsol ще могат да изнасят втечнен газ от Венецуела

Два енергийни гиганта от Испания и Италия ще могат да изнасят втечнен газ от Венецуела

Разрешението за износ компаниите чакат от 7 години