Теленор в България може да смени собственика си само две години, след като компанията бе придобита от чешкия бизнес Петр Келнер. Това съобщава специализираната платформа Mergermarket, цитирана от "Капитал". Говорител на компанията отрича.

Позовавайки се на неназовани директори от индустрията, Mergermarket посочва, че PPF обмисля продажбата на всички телекоми, които компанията купи от норвежката Telenor през 2018 г. Това включва операторите в България, Сърбия, Унгария и Черна гора. Цитираната причина е намаляване на разходите около развитието на 5G мрежата.

Според Mergermarket, интерес към българските активи вече има няколко кандидата, сред които американският фонд Providence Equity, който имаше желание да придобие и БТК.

Преди месец стана ясно, че PPF Telecom Group е разделила търговските и инфраструктурните дейности в своите оператори, опериращи под марката Telenor в Сърбия, Унгария и България и създаването на три нови организации, които ще оперират в рамките на CETIN Group.

Теленор България прехвърли активите си в телекомуникационна инфраструктура в новосъздадено независимо предприятие, CETIN България. Двете компании ще имат различни приоритети и различни бизнес модели и фокус на управление, посочиха от телекома.

Теленор България ще се съсредоточи още повече върху нуждите на своите клиенти и търговските предложения към тях, докато CETIN ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и ИТ инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка.

Малко преди това стана ясно, че PPF проучва възможността да ребрандира телекома в България с името Laa.

В края на миналата година PPF продаде 25% от дела си в Теленор на държавния броудкаст оператор Antenna Hungaria. В съобщението тогава се посочваше, че "трансакцията ще засили пазарната позиция на този конкурентен и зрял телекомуникационен пазар, като в същото време потвърди ангажимента ни като дългосрочен телекомуникационен собственик в Централна и Източна Европа".

Към края на 2019 г. Теленор държи 33,4% дял от абонатите в България и 41,2% от приходите.

Петр Келнер, собственик на PPF, е в процес и на закупуването на bTV Media Group.

Акционерите на CME одобриха Келнер да закупи компанията зад bTV

Акционерите на CME одобриха Келнер да закупи компанията зад bTV

Споразумението чака разрешение от регулатори